Jeg faldt over dette skriv, der fortæller om navlestrengs-klippet 🙂
Herunder kan du læse kort resume…
Siden 1950’erne har det været standard for klip af navlestrengen, at der klippes inden for få sekunder efter barnets fødsel. Dette er blevet betragtet som bedste praksis, da det menes at reducere nogle risici. Men da tiden har forandret de midler anvendes ved fødslen, har jordemoder Amanda Burleigh stillet spørgsmålstegn ved, om denne praksis bør fortsætte.
Gennem det seneste årti, har hun forsøgt at ændre denne metode, således barnet holdes knyttet til sin mor længere kort efter fødslen. Hun fulgte hendes fornemmelse, at navlestrengen ikke skal skæres, mens den stadig er pulserende med blod. Og med medicinsk forskning, leveres solide beviser for, at hun havde ret.
Burleighs oprindelige tanke var, at ved at klippe navlestrengen for tidligt, fratog man den nyfødte vitale blodceller fra moderkagen. Med hjælp fra en gruppe af kolleger og medicinske eksperter, blev der fundet dokumentation for, at den normal praksis kunne fratage baby en tredjedel af blod beholdningen. Det blev også forbundet med en øget risiko for jernmangel og anæmi, hvilket fx kan føre til kognitive forsinkelser ift. indlæring.
Burleigh er kommet så langt med sine opdagelser, at “The National Institute for Health and Care Excellence (NICE)” i USA officielt har ændret retningslinjerne for klip af navlestrenge. Konstateret at læger og jordemødre ikke længere rutinemæssigt bør klippe navlestrengen “tidligere end et minut efter fødslen” De foreslår også. at man lader gå fra 1-5 minutter eller længere hvis moderen ønsker det.