logo-legmedsanserneDette dejlige indlæg er skrevet af Mie Kronbær, der driver virksomheden
Leg med sanserne

Mie er uddannet ergoterapeut og certificeret Stimulastik– og sanseinstruktør.

Hun har udgivet dvd´en Leg med sanserne for børn 0-12 mdr

 

krydsmoensterHjernen består af to hjernehalvdele som specialiserer sig i hver sine funktioner. Højre hjernehalvdel har speciale i rytme, kreativitet og musik og venstre hjernehalvdel har speciale i sprog, regning og logik.

Hjernebjælken består af nervetråde og bliver i daglig tale omtalt som hjernebroen, da den forbinder vores højre og venstre hjernehalvdel.

Krydsmønster
For at styrke koordinationen mellem højre og venstre hjernehalvdel skal du aktivere barnets krydsmønster. Krydsmønsteret bliver styrket ved at lave motoriske øvelser med barnet. Når barnet er ganske spæd, er krydsøvelser den eneste måde man kan aktivere krydsmønsteret på.

Krydsøvelser støtter barnet til at bruge hele hjernen, så det i dets videre udvikling kan erfare nye oplevelser. Højre og venstre hjernehalvdel bliver dermed sat i stand til at samarbejde og dele informationer, og indlæringsevnen styrkes.

Gå i gang så tidligt som muligt
Krydsøvelser kan du lave lige fra dit barn er født. Et barn der lige er født, har fra naturens side, flekteret arme og ben, så i starten skal du gøre det meget nænsomt og forsigtigt.

Sådan gør du
Tag den højre arm og før den ned til venstre knæ og modsat. Når barnets arme og ben er knap så flekteret kan du udvide krydsøvelserne ved at føre højre arm helt ned til venstre ben og modsat.

Lige meget til hver side
Forestil dig, at vi deler kroppen op med en lodret linje: så har vi højre og venstre side. Nogle vil hævde, at vi er asymmetriske i kroppen, og vil påpege at vores ører fx ikke er fuldstændige ens, det ene ben er ganske få millimeter længere end det andet osv. Men den generelle følelse i kroppen skal gerne være symmetrisk. Så, for at barnet ikke skal føle asymmetri i kroppen, er det vigtigt, at lave krydsøvelserne lige meget til hver side.

Husk at træne barnets krydsmønster
… Også selvom barnet har lært at kravle. Som ergoterapeut møder jeg rigtig mange forældre, som tror de ikke behøver at træne barnets krydsmønster efter barnet har lært at kravle. Men faktum er, at barnet også skal lære at gå, løbe, lave sprællemænd, cykle, skrælle gulerødder, spille bold – you get the picture. Så det er vigtigt, at forsætte med lidt hjernegymnastik med barnet – også efter det har lært at kravle.

Nedenstående, er gode idéer til forskellige aktiviteter som aktiverer krydsmønsteret hos barnet.

Styrk dit barns krydsmønster
0-1 år: krydsøvelser (se ovenstående beskrivelse).
1-2 år: kravle, ballon- og boldlege (kaste og gribe), danse, tegne 8-taller i luften, feje gulv med en lille kost.
3-4 år: ælte dej, skrælle gulerødder, klatre (fx i ribbe), gadedrengehop, sprællemand, trække tov.