Jeg forberedte mig ikke synderligt på det at skulle amme, men var helt afklaret med, at det VILLE jeg – og jeghavde en forestilling om, at det kunne da ikke være så svært… naturen talte vel for dig, og det var vel bare at lægge baby til brystet… Dette var nogle af mine overvejelser, da jeg var gravid.

Da min fantastiske lille guldklup pludselig lå i mine arme, gik det op for mig, at det ikke altid bare er sådan lige til – og der skal arbejdes for sagen! Heldigvis var jeg meget stædig og VILLE virkelig have det til at fungere, og min mand var en meget stor støtte, så det lykkedes.

Jeg har derfor spurgt sygeplejerske og ammeekspert Charlotte Frost, om der er nogle gode råd om forberedelse på amning. Læs hendes svar herunder…

OBS! Selvom jer er MEGET PRO amning, vil jeg gerne have lov at understrege, at INGEN må føle dårlig samvittighed eller som en dårlig mor og lignende, hvis der bliver givet flaske. Det kan have sine gode årsager… men jeg vil altid opfordre til, at amningen forsøges ihærdigt, hvis overhovedet muligt 🙂

 

charlotte-forber-amningForberedelse til amningen

Det er klart at, der er forskellige faktorer der spiller en rolle, når et kommende forældrepar vælger, om deres barn skal ammes. Vilkår såsom alder, uddannelse, civilstatus, traditioner og erfaringer samt intentioner, selvtillid, viden, erfaringer, netværket spiller en rolle – det ved man i dag..

Derudover har rygning, overvægt, brystkirurgi samt andre hormonelle lidelser i brystet en betydning.

Vigtig er det, at en kvinde, og faktisk osse manden, sætter sig ind i hvor vigtigt det er at amme – og om de vil amme. De skal overveje deres egne forventninger til amningen. Faderens forventninger samt hans rolle har stor betydning. Jo mere han støtter kvinden, jo længere ammer hun. De skal begge være gode til at sætte ord på deres forventninger til hinanden omkring amningen. Husk at faderen er lige så god til at give tryghed, varme HUD MOD HUD og kærlighed som moderen. Faderen er også god til at trøste barnet, da det ikke altid handler om sult. Husk, at det eneste faderen ikke kan er at amme 🙂

Derudover skal forældrene skal være forberedte på at skulle tilsidesætte egne behov, såsom fx afbrudt søvn.

Jo længere tid en kvinde planlægger at amme, jo længere ammer hun – og jo tidligere hun beslutter sig for at amme, jo længere ammer hun. Jo større tillid en kvinde har til sine egne evner til at amme, jo længere ammer hun. Jo mere viden om amning, jo længere tid ammer hun. Er der problemer med amningen? så Søg hjælp!

 

MEN… Hvis kvinden ikke har lyst eller trives med amning, er det bedre hun lader være. En kvinde må IKKE føle sig presset til at amme. Du kan på forhånd få noteret i journalen hos jordemoderen, at du ikke ønsker at amme.

Det sociale netværk spiller også en stor rolle. Lær at sortere i ”gode råd” og tag imod praktisk hjælp fra familie, venner, veninder, søskende.  Typisk er det ”gode råd” fra ens ene forældre. Er der nok næring i dine bryster, spiser barnet ikke hele tiden osv. HUSK! Der er præcis den næring og mælk, som dit barn har brug for, hvis barnet trives. Og ja det svinger meget, hvor ofte et barn spiser…

 

Om Charlotte
Charlotte er sygeplejerske, og arbejder på 12. år på neonatal afdeling (for tidlig fødte samt syge nyfødte). Hun har firmaet Minifrost (mobil 20763485), hvor hun lejer brystpumper ud, samt sælger diverse amme udstyr. Charlotte er næsten specialuddannet ammevejleder, (IBCLC certificeret ammevejleder).

Hun har desuden 3 børn på 14,13 og 7 år.

Charlotte kan kontaktes her