Mange er i den tro, at en lille baby trækker vejret fuldstændig perfekt, og som vi andre burde gøre. Det er faktisk ikke sandt, og derfor vil jeg forklare lidt nærmere her….

 

babybellybreathNår vi kigger på en baby under et år, ser vi at maven løfter og sænker sig smukt for hver eneste vejrtrækning. Og det er hyppigt, da sådan nogle helt små har en meget højere frekvens end os voksne.

Mavevejrtrækningen, The Baby Belly Breath, er kun begyndelsen i udviklingen af en god vejrtrækning. Babyen fylder lungerne op, som var det en ballon. En udviklet vejrtrækning fylder lungerne nedefra og op.

Babys mave bevæger sig så meget, fordi:

  • Åndedrættet har endnu ikke kunne udvikle sig i lodret position, dvs. med tyngdekraften oppefra, når du sidder eller står.
  • Baby lukker i halsen, så han kan trække vejret og sutte samtidigt. Denne evne mistes, som han vokser og befinder sig mere i lodret position. Dette begrænser naturligvis muligheden for ​​luft og tvinger mere opmærksomhed i maveregionen. Det er krævende at trække vejret på denne måde.
  • Selve maven er statter efter fødslen navlen med fast føde. Det betyder, at mere fedt samler sig på maven, som herved giver en en endnu større synlighed af maven og åndedrættet her.
  • Der er kun et minimum af udvidelse af brystkassen, da lungerne ikke er så store endnu, at de har brug for mere plads. Brystkassen er desuden ikke udviklet fuldt endnu.
  • Der er endnu ikke udviklet en balanceret, koordineret og harmonisk vejrtrækning – brystkassen, for, bag og sider mangler stadig at blive integreret.
  • Midten af ryggen, over nyre området, har størst lungevolumen. Men når baby ligger på ryggen, er der ikke anden mulighed end at bruge maven.
  • Vævet i den forreste del af maven er det sted med mindst modstand – og derfor ses vejtrækningen tydeligst her.

Bagsiden er med til at skabe fundamentet for udvikling af en god vejrtrækning
Bagsiden af kroppen er meget vigtig for optimal vejrtrækning. Baby har ikke været meget oprejst, og kroppen er derfor komprimeret i de områder, den ligger på -og det er i lang tid på ryggen.

Desuden har han i mors mave befundet sig i en fremadbøjet stilling. Prøv selv at krumme dig sammen på forsiden, og tag en dyb vejrtrækning – så vil du straks mærke, hvordan det begrænser dit åndedræt.

Det betyder ikke, at baby skal trække vejret med den øvre del af brystkassen. Brystkassen skal først involveres, når mavevejrtrækningen er fundamenteret 360 grader rundt, altså også mod siderne og om bagpå.

Udviklingen af åndedrættet
Babys vejrtrækning udvikler sig over lang tid, sammen med den holdningsmæssige og motoriske udvikling.

Det såkaldte intra-abdominale tryk skal udvikles for at åndedrættet udvikler sig yderligere. Det intraabdominale tryk er meget kort fortalt samspillet imellem åndedrætsmusklen og bugvæggen (mavemuskler og bækkenbund). Ved ca. 4,5 måned bør det intraabdominale tryk have udviklet sig, og der foregår herved en reflektorisk stabilisering imellem brystkasse og bækken. Herved er der etableret bedre forhold for åndedrætsmusklen og dermed vejrtrækningen.

Omkring 6-måneders alderen begynder ribbenene at komme med i vejtrækningen. Dette udvikles i et reflektorisk samarbejde med det intraabdominale tryk.

Basis for den motoriske udvikling
Det er vigtigt at vide, at udviklingen af åndedrætsfunktionen hos det lille barn, er basis og fundamentalt for den videre motoriske og funktionelle udvikling.

Kilder: Breathing.com og rehabps.com