Når du spørger jordemoder og læge til risikoen ved et kejsersnit, er svaret i de fleste tilfælde rettet mod moderens mulige gener. Dog underrettes om en lille forøget risiko for barnet under fødslen, selve kejsersnittet.

 

I dette lille indlæg, vil jeg sammen med kiropraktor Lene Munck fortælle lidt om et kejsersnits mulige konsekvenser for barnet.

Lene siger, at det først og fremmest skal understreges, at hvis der er nogen som helst risiko for mor og barn, så er der ikke andet valg end et kejsersnit. Men er det på nogen som helst måde muligt at gennemføre en almindelig fødsel, er det lang at foretrække for barnet (og moren).

 

lenekejsrsnitNaturens gang

Jeg er af den grundlæggende overbevisning, at naturen altid har ret. Dvs. at en almindelig fødsel, der foregår ved, at barnet kommer ud igennem fødselskanalen, absolut er en vigtig proces. Der må simpelthen være en ide med naturens gang – og det må have en betydning, når det brydes, især noget så vigtigt, som den måde vi kommer til verden på.

 

Fødslen er en mental og fysisk forberedelse for baby

Fødslen kan ses som en forberedelse for kroppen både fysisk og mentalt til at træde ind i den virkelige verden. Jeg har med min egen datter oplevet (hun er født ved kejsersnit), at hun har været meget sensitiv både fysisk og mentalt. Kejsersnit-barnet vil ofte have brug for behandling af de samme ting flere gange, hvorimod et barn der er født ved en almindelig fødsel, ofte er lettere at hjælpe på rette spor.

 

Når baby kommer ud igennem fødselskanalen, stimuleres skelettet og nervesystemet, så det populært sagt kickstartes. Det ”sammenfoldede” kranie ”foldes ud”, og diverse reflekser afvikles, og bruges for senere at kunne gøre plads til andre reflekser. Skelettet stimuleres og nervesystemet arbejdes igennem. Denne stimulering får baby ikke, hvis han kommer ud igennem mors mave og ikke fødselskanalen.

Lene siger, at der helst skal min 6 timer til, for at fødslen giver baby den mest optimale stimulering. Forløber fødslen længere en 12 timer, kan det give en overstimulering til baby. De korte og de lange fødsler kan meget ofte kræve en hjælpende hånd af en behandler til baby efterfølgende. En fødsel igennem fødselskanalen, og på aller helst 6-12 timer, er altså den mest optimale start på livet for et barn.

 

Lene fortæller om de såkaldte primitive reflekser

Før fødslen inde i mors mave, i fostertilstanden, udvikler vi de såkaldte primitive reflekser, som træner og forbereder os på fødslen, det første åndedræt samt den første, for baby, ”farlige” tid. Det forbereder os på at gå fra et “luksushotel med alt inklusiv” til et liv i den virkelige verden med kulde og varme, tyngdekraft, fordøjelse af mad og alt hvad dertil hører… Det træner de primitive reflekser baby til at kunne klare.

Disse reflekser bliver modnet igennem fødslen, samt de første måneder efter fødslen. Reflekserne er fundamentet for at kickstarte den optimale neurologiske udvikling af nervesystemet. Derfor, hvis de ikke bliver modnet og bearbejdet gennem fødselsprocessen, risikerer vi, at de bliver fastlåst i nervesystemet. I praksis giver det et dårligt fundament til den videre neurologiske udvikling, inklusiv den motoriske indlæring.

 

Amning og kejsersnit

På baggrund af ovenstående kan amning være sværere at få i gang efter kejsersnit.

Jeg spurgte jordemoder og læge til råds om amning efter kejsersnit, da jeg stod foran at skulle føde min datter. Alle var enige om, at det som betød noget i den forbindelse var det faktum, at mælken løber til, når moderkagen frigøres fra kvinden. Herved udskilles de rette hormoner til dette formål. Det skete rigtigt nok for min krop 🙂 Men… ingen har overvejet, at den lille ny baby i verden kan have nogle udfordringer i forbindelse med at blive god til at sutte.

Jeg oplevede allerede på andendagen, kødfyldte sår og en smerte, som jeg aldrig havde forestillet mig… og jeg knoklede og knoklede i flere måneder, for at min datter fik den mælk, som jeg så gerne ville give hende. Det gik bedre og bedre, men vi min datter var stadig ikke så glad for det ene bryst. Så jeg var heldig at få anbefalet et besøg hos Lene. Efter første behandling skete der noget, det var vildt!

Nu spiste min datter pludselig helt roligt og effektivt af brystet, sim hun havde haft problemer med – og generelt var hun bare mere effektiv ved amningen. Det var fantastisk, både for mig og helt sikkert også for hende 🙂

Lene forklarer, at det babys mulige fysiske ubalancer i skelettet og nervesystemet efter et kejsersnit, de kan hæmme babys amme-redskaber. Mange kvinder dropper dermed amningen, og det er MEGET synd for både mor og barn.

 

Fra den varme og trygge hule til koldt operationslys

Jeg vil supplere med en anden faktor, som jeg er overbevist om har en betydning. Den virkelighed, at baby med et planlagt kejsersnit går fra den varme og trygge hule i mors mave til koldt operationslys med en masse mennesker på under 1 minut. Ingen forberedelse af nogen art… ingen veer, ingenting. Det må simpelthen have en betydning for baby, at skifte miljø så drastisk og pludseligt på den måde.

Jeg oplevede også, at min datter ikke gav specielt meget lyd fra sig den første tid. Hun var glad og sov enormt meget og længe. Jeg vil med mine egne ord kalde det for en form for dvale tilstand – men senere gik det løs 🙂

 

Vælg ikke kejsersnit, hvis du kan undgå det!

Mit entydige råd er, at du ikke skal vælge et kejsersnit, hvis du kan undgå det! I mit eget tilfælde havde jeg en sjælden hævelse i mit ene øje, der udgjorde en risiko for mit øje i forbindelse meden almindelig fødsel. Jeg fandt det helt naturligt, at jeg måtte træffe valget om et kejsersnit.

Lene understreger igen, at hvis der er nogen som helst risiko for mor og barn, så er der IKKE andet valg end et kejsersnit. Men er det på nogen som helst måde muligt at gennemføre en almindelig fødsel, er det lang at foretrække.

 

Mit råd om behandling

Jeg vil i øvrigt råde alle, der kunne have nogen form for mistanke om, at baby har brug for en hjælp til noget, at få baby barnet set efter hos en behandler, som har forstand på dette.

Husk på, at kolik, dårlig tarmfunktion, dårligt søvnmønster og andet kan afhjælpes. Du kan simpelthen give din baby (og dig selv) en hjælpende hånd.

Udover behandlere som Lene, kan kraniosakralterapeuter også være en mulighed.

Læs andre indlæg om kejsersnit her

 

Lidt om Kiropraktor, Lene Munck

Kiropraktor Lene Munck fra Bispebjerg Kiropraktor Klinik kan noget helt specielt for babyer og børn. Hun anvender en behandlingsmetode, som er mere end genial til babyer og børn.

 

Hun arbejder med behandling af babyer og børn, efter en metode, som kun meget få i Danmark kan. Personligt har jeg haft de vildeste oplevelser ved behandling af min datter, og vi er blevet hjulpet mere, end jeg nogensinde havde forestillet mig.

 

Lenes behandling er skånsom og effektiv. Hun stimulerer nervesystemet, så kroppen kommer til at fungerer bedre, helt per automatik, og så den selv kan reparere sig efterfølgende. Det virker fantastisk på de små!

 

Lene er en mega ægte ildsjæl (mindre kan det ikke siges), som simpelthen ikke kan lade være at hjælpe alle babyerne og børnene 🙂

Du kan se, hvor Lene holder til ved at klikke her