Dette indlæg er skrevet på baggrund af et interview med Mette, som er mor til 2 dejlige drenge 🙂

Mette er 44 år, uddannet Cand. Scient i Idræt og arbejder til daglig i Den Intelligente Krops kundeservice samt underviser i Pilates. Privat er Mette kæreste med Brian og mor til to drenge på henholdsvis 6 & 1 ½ år.

Fysioterapeut & Cand. Scient I Idræt & Sundhed Natacha Maria Hilkøb, har interviewet hende, og det kan du her læse resultatet af.

Mettes oplevelse med Mamaprofylax fødselsforberedelse
En stor/positiv oplevet forskel efter fødselsforberedelse med fokus på åndedrættet

En fødsel er en af de mest fantastiske og følelsesmæssige oplevelser, du som kvinde oplever gennem livet. Derfor er der også tiltagende fokus på forberedelsen til fødslen, og hvordan du kan forberede dig på den store kropslige og mentale præstation, du skal gennem.

Mette var igennem et fødselsforberedende forløb op mod hendes anden fødsel. Hun valgte at gå hos hos Mamaprofylax, som bl.a. fokuserer på arbejdet med åndedrættet under fødslen. Mette deler sine oplevelser med dig i dette indlæg.

Efter sin første fødsel var Mette ikke i tvivl om, at hun ønskede et fødselsforberedende forløb, som kunne give hende flere praktiske redskaber, hun kunne anvende under sin anden fødsel og dermed føle sig mere forberedt på fødselsforløbet.

Mamaprofylax
Hun undersøgte mulighederne for privat fødselsforberedelse og fandt Mamaprofylax tiltalende i forhold til sine ønsker og behov.

Et fødselsforberedende forløb hos Mamaprofylax består af tre kursusgange med både teori og praktik, hvor der især er fokus på praktiske åndedræts- og afspændingsteknikker samt mentaltræning til at få den bedste fødselsoplevelse.

Læs mere om Mamaprofylax her

Manden er med
For Mette var det også rart, at hendes kæreste blev inddraget i den praktiske tilgang, og at de kunne afprøve de forskellige teknikker inden selve fødslen:”Han kunne hjælpe og var ligeså godt klædt på, som jeg var, til fødslen. Det er var en stor tryghed for mig, at jeg vidste, både at han var var ligeså forberedt på, hvad der skulle ske og hvordan han kunne hjælpe mig med at fastholde motivationen under fødslen”.

Åndedrættet som basis for fødslens faser
Mamaprofylax anvender en speciel åndedrætsteknik – Profylakse vejrtrækning. Denne åndedrætsteknik anvendes i alle fødslens faser, men i forskellige gear afhængig af fødselsfase samt hvor stærke veerne er.

Det, som især var nyt for Mette, var de forskellige måder, åndedrættet kunne anvendes på i fødslens faser: ”Jeg havde tidligere bare fokuseret på de lange dybe åndedrag fra Pilates, som jeg er vant til at arbejde med. Det som især var nyt for mig, var måden, jeg kunne bruge åndedrættet på – hurtigt og let med en øget frekvens. Så Jo mere veerne tiltog og smerten øges, jo mere steg min åndedrætsfrekvens. Det var virkelig effektivt i forhold til at holde min krop afslappet og samtidig føle, at jeg havde kræfter nok til at gennemføre fødslen!”

Læs også artiklen: Brug dit åndedræt før, under og efter din fødsel

Praktiske øvelser og mentaltræning
Ud over den specielle åndedrætsteknik, adskiller Mamaprofylax sig også fra de konventionelle tilbud på hospitalerne ved den praktiske tilgang til teknikkerne.

Mette oplevede en verden til forskel på de to fødselsforberedende tilbud: ”Første gang vi skulle være forældre deltog vi i den fødselsforberedelse, som foregår på hospitalet, som bestod af tre foredrag i et stort auditorie, hvor vi fik information og viden om fødslen og forløbet.

Hos Mamaprofylax brugte vi en del tid på den praktiske tilgang – vi afprøvede de forskellige teknikker og fik konkrete øvelser, som vi skulle øve os på derhjemme. Der er stor forskel på at få fortalt om, hvad der generelt sker i kroppen under en fødsel, hvordan man skal slappe af og bruge sit åndedræt til faktisk at afprøve det i praksis. Så kroppen kan huske teknikkerne til fødselssituationen, hvor man virkelig er presset og har meget ondt.

Derudover fik jeg også redskaber til at takle de mentale processer under fødslen og jeg kunne mærke, at det havde stor betydning for fødslen, hvordan jeg tænkte om forløbet”.

Stor oplevet forskel på første og anden fødsel
For Mette har der været stor forskel på oplevelsen af hendes første og anden fødsel. Anden gang oplevede hun, at hun var langt bedre til at slappe af.

Første fødsel beskriver Mette ve-forløbet som et langt smertehelvede: ”Det var som om, at den ene ve gled over i den næste. Jeg oplevede ikke nogle pauser mellem veerne. Til sidst var jeg så anspændt og jeg kunne slet ikke slappe af. Hvorimod min anden fødsel formåede jeg at slappe af i kroppen mellem veerne, som gav mig styrke og kraft til den næste ve – ja faktisk gennem hele fødselsforløbet.

Lyst at arbejde med dit åndedræt i graviditeten?
Jeg og mine kolleger har som vores store speciale netop åndedrættet. Og vi tilbyder bl.a. individuel træning og terapi.

Læs mere om det her

og læs mere om åndedrættet relateret til graviditet, fødsel, kejsersnit og tiden derefter her

og og på mit site åndedrættet.nu kan du virkelig vandre ind i åndedrættets univers