Dette indlæg har jeg skrevet, fordi jeg brænder mega meget for endnu bedre at forstå kroppen, og hvorfor vi er som vi er, eller udvikler os som vi gør… Måske giver det stof til eftertanke og oplysning 🙂

Vi har den samme krop, men….
Mange af os forstår ikke, hvorfor vi igen og igen har de samme udfordringer i vores krop såvel som sind. Hvorfor vender vi gentagne gange tilbage til de samme problematikker? Og hvorfor er det egentlig, at nogle af os har en bedre fungerende krop end andre? – når nu vi burde have den samme, i hver fald fra udgangspunktet…

Dette kan der være MANGE svar på! Og et af disse svar findes i måden vi kommer til verden på, og måden vi udvikler os på i de første leveår. Dette sætter spor, både positivt og negativt, i vores kroppe og ikke mindst vores sind.

Starten på livet, sætter dagsordenen for vores krop og sind.

Som udgangspunkt er du jo på ingen måde selv herre over, hvad som skete, da du blev født og var helt lille. Men skulle du have eller få børn, er det værd at være opmærksom…

Jeg  anbefaler, faktisk uanset fødsel, at gå til en behandler med speciale i børn. Og det skal være ret tidligt, så snart man føler sig ok med at tage afsted. Helst indenfor de første ca. 3 måneder af babys liv. Og, har man problemer med amning, gråd, søvn osv., så tøv IKKE med at tage afsted! Det kunne være en kiropraktor, osteopat, kraniosakralterapeut, fysioterapeut eller andre, der virkelig ved noget om de helt små.

Ud af maven på mange måder
Når vi kommer ud af maven, sker det på mange forskellige måder, om det er kejsersnit eller en almindelig fødsel. En fødsel kan foregå på mange dramatiske eller udramatiske måder, og ja selv et kejsersnit er meget forskelligt fra fødsel til fødsel.

Når vi fødes kickstartes nervesystemet, og vores såkaldte primitive reflekser er meget styrende i kroppen. Der er en helt speciel og forudbestemt rækkefølge af events i kroppen, som skal finde sted eller ikke længere finde sted. Dette er meget intenst i det første leveår, og specielt de først 3-6 måneder.

Vi kan også have ligget uhensigtsmæssigt inde i maven, fx på samme uhensigtsmssige måde i mange måneder eller haft navlesnoren om halsen. Det kan også påvirke babys krop, når han er kommet ud i den virkelige verden.

En helt almindelig skævhed i fx. kraniet eller nakken kan være årsag til, at nervesystemet ikke kører optimalt. Dette er bare nogle få eksempler…

Når nervesystemet går i koks
Hvad betyder det, at nervesystemet og motorikken kickstartes? Det betyder ALT! Det betyder fx noget for immunforsvaret, vejrtrækningen, psyken og ikke mindst den motoriske udvikling.

Helt konkret kan disponeringen for udvikling af fx et rygproblem senere i livet starte allerede her. Som kropsnørd med mange års erfaring indenfor krop, bevægelse og behandling, er jeg overbevist om, at udvikling af mange skavanker i voksenlivet, kan føres tilbage til starten af vores liv.

Dit barns motoriske udvikling sætter altså dagsordenen for dit barns krop resten af livet. Hertil påvirkes vi forskelligt af det liv vi lever, som derfor spiller en stor rolle for, hvilke problemer, der kommer fem i lyset. Det betyder naturligvis en stor del, hvordan vi ellers har behandlet kroppen, på vejen hvortil vi er idag.

Det posivtive
Den positive side af sagen er, at vi også kan styrke os selv yderst postivt, både fysisk og mentalt, hvis vi får den rette hjælp til at komme godt igang med livet. Og det at komme godt igang involverer selvfølgelig mange faktorer, ikke kun motorik. Men nervesystemet er trods alt kontroltårnet for din krop, og det er langt vigtigere end de fleste kan forestille sig.

Det vil sige, at hvis din krop har gode forhold for at udvikle sig, bevæge sig som den er programmeret til, og får gode stimuli, er der stor gevinst både fysisk og mentalt.

Som voksen er der også hjælp at hente…
Skulle du som voksen have mistanke om, at der er noget “koks i maskineriet” fra du var helt lille, så kan du stadig arbejde med det som voksen. Det kræver dog den rette hjælp, og voksnes nervesystem er noget (meget) sløvere end børns, hvorfor det kan være vanskeligere, dog muligt!

Som udgangspunkt skal du fokusere på disse områder:

  • afklare om der er aktive primitive reflekser tilstede i dit nervesystem (og have trænet disse ud)
  • optimere dit åndedræt som basis for at at bl.a. mave, ryg og bækkenbund fungerer igen (dette er basis for al holdning og bevægelse)
  • bevæge dig som en baby, så alle led igen bliver bevægelige og frie, og hjernen igen ved (har en chance for), hvordan din krop er skabt til at blive brugt
  • fokusere på øvelser der stimulerer din balance og det såkalte vestibulære system
  • har du store udfordringer fx i form af en diagnose som ADHD eller lignende, skal du opsøge en behandler, der ved noget om hjernen

Et “blueprint” for dit liv?
Har du lyst at forstå mere og lære mere om dig selv? Så anbefaler jeg, at du kigger nærmere på, tiden i din mors mave, hvordan du er født, og hvordan den første tid og de første leveår var for dig… Dette kan give dig en større forståelse for ikke bare din motorik, men i høj grad også din psyke og dit mentale liv – herunder dine styrker og dine svagheder.

Vil du vide mere om dette, anbefaler jeg dig at læse mere her 

Henviser…
Her på førogefter.dk kan du læse mere i nedenstående links relevant ift dette emne:

Er det vigtigt at kravle?
Baby og kejsersnit – det du aldrig hører…
Beretning fra en behandling hos Lene
Hvad gør den vaginale fødsel ved babys kranie?
Hvad prøver din baby at fortælle dig?
Vigtigt om amning, hvorfor fungerer det ikke perfekt for alle?