Har du fået foretaget kejsersnit, så læs dette vigtige indlæg, som jeg har fået lov at låne af Laila Tòrsheim, som er yogalærer og indehaver af Yogakompagniet. Indlægget er skrevet af Laila, som er ekspert i Yoga for gravide – læs mere på hendes hjemmeside her

Læs også dette indlæg om kejsersnit

 

kejsersnit-lailaGode råd når du har fået kejsersnit

  •  Husk at bækkenbunden skal også genoptrænes når du har født ved kejsersnit. Den har været påvirket af hormoner igennem graviditeten og den øgede vægt fra baby og trænger i den grad til træning. Har du været i pressefasen inden du fik kejsersnit er genoptræningen af bækkenbunden svarende til vaginal fødsel.
  • Inden for de første 3-4 dage efter kejsersnittet og i ugerne efter er det vigtigt at lave venepumpeøvelser og ligge på maven flere gange om dagen. Det mindsker blodsamling og væske, og fremmer helingen i området. Det kan virke uoverskueligt at ligge på maven, men forsøg at ligge 15-30 minutter to gange dagligt. Lig evt. en pude under maven.
  • Du kan begynde til efterfødselsyoga efter 6-8 uger forudsat at arret heler som det skal og din læge siger god for det. Så når du har været til 8-ugers tjek hos lægen og fået god er du på den sikre side. Indtil da er det en god ide at lave venepumpeøvelser, bækkenbundstræning, sørge for at ligge på maven og så begynde at gå nogle ture. Du kan med fordel desuden begynde på let mavetræning (spørg på barselsgangen så du er sikker på du gør det rigtigt).
  • Vær fra start af bevidst om din kropsholdning. Mange kvinder der har født ved kejsersnit har en tendens til at krumme sammen fordi arret trækker eller de er bange for at ”strække” arret. Det er en god ide hver dag at lave øvelser der sikrer en god kropsholdning.
  • Husk den tommelfinger-regel der siger, at det tager 9 måneder at blive gravid og 9 måneder at blive sig selv igen. Uanset om man føder vaginalt eller ved kejsersnit.
  • Ca 14 dage efter fødslen er arret helet og du kan begynde at massere det for at forebygge at det ”klistrer” sig fast på hinder af mavemuskler. Det er desuden en god ide at smøre med e-vitamin på dette tidspunkt (start ca. 6-8 uger efter fødslen).
  • I den forbindelse vil jeg anbefale alle en tur hos en rolfer 4-6 måneder efter fødslen og en tur hos en oesteopat. Se www.rolfer.dk og www.manuelklinikken.dk Et kejsersnit er en åbning af livmoderen, dvs. at der er blevet skåret i livmoderen. Et ar i et af de indre organer og arret i huden er et stort indgreb i kroppen som har godt af at blive efterset og behandlet af folk der kender til helende og spændingsløsende arbejde med arvæv, bindevæv og indre organer.
  • Nogle siger at man får et smukt ar ved at pleje det med salt. Hæld groft økologisk køkkensalt på en pande og varm det lidt op. Hæld den varme salt i en bomuldssok og lig sokken over arret. Gør det dagligt, gennem nogle måneder. Jeg har ikke selv prøvet dette, men har hørt om at det kan gøre ethvert ar smukt. Også selvom det er lang tid siden du fik arret.
  • Mange kvinder der har født med kejsersnit får ondt i ryg og skuldre pga. at der er blevet rykket i musklerne under operationen. Lav lette skulderøvelser og lok en veninde/kæreste til at massere skuldre og ryg hver dag gennem nogle dage.

Gode råd til baby der er kommet ud ad luftvejen

  •  Sørg for at ligge så meget hud mod hud med din baby. Det har vist sig at støtte helingen af morens ar og krop, samt støtte amningen og kontakten mellem mor og barn. Husk at det er aldrig for sent med hud-mod-hud princippet.
  • Babyer der kommer ud med kejsersnit får ikke morens bakterier på samme måde som babyer der kommer vaginalt. Det kan nogle gange betyde at baby har maveproblemer fordi de mangler visse bakterier. Her kan du med fordel kigge efter probiotika til babyer.
  • Alle babyer har gavn af at blive svøbt, og de der arbejder indenfor området mener at særligt babyer født med kejsersnit har gavn af at blive svøbt. Læs evt. bogen ”svøb dit barn” af fysioterapeut Kirsten Sellin. Og lær dig at bruge en slynge.
  • Giv baby massage dagligt og lav baby-yoga så snart baby er klar til det.

Det følelsesmæssige aspekt
Ligesom efter en vaginal fødsel kan man som kvinde efter et kejsersnit have meget blandede følelser. Uanset om kejsersnittet var planlagt eller akut kan der opstå nogle blandede reaktioner i tiden efter fødslen.

Nogle kvinder kan efter et kejsersnit føle sig snydt, fordi man måske har haft veer og været i fødsel mange timer eller måske fordi man føler sig overrumplet fordi tingene kan gå meget hurtigt ved et akut kejsersnit. Man kan sidde og slå sig oven i hovedet med ikke at have født på den ”rigtige” måde, ikke at være en god nok kvinde og med en masse bristede forventninger. Man ved måske med fornuften at det er noget pjat, men det hjælper ikke altid. Nogle føler sig bare enormt lettede over at det gik godt og de nu har et dejligt barn, men mange kvinder der har fået kejsersnit oplever elementer af skyld og skam. Dels fordi de ikke levede op til egne bevidste eller ubevidste forventninger, men også på grund af at omverdenen til tider kan have meget stærke meninger om kejsersnit. Alle disse tanker og følelsesmæssige reaktioner er helt normale.

Det er en god ide at snakke om dem med en partner, veninde eller bruge personalet på hospitalet til at bearbejde dem. På hospitalet har du også mulighed for en samtale hos en psykolog. Har du haft en fødselsoplevelse eller efterfødselsreaktions om på den ene eller anden måde var svær så kan jeg varmt anbefale at arbejde det igennem med den meget erfarne fødselscoach og psykoterapeut med speciale i graviditet og efterfødselstid Mia Jiaya Gilling Borgmann. Se www.bevidstfoedsel.dk Det kan være en kæmpe hjælp i efterfødselstiden, og når du næste gang bliver gravid. Det kan virkelig skabe mirakler at tage sig tid til at gennemarbejde en svær fødsel med Mia – det har jeg set flere gange!

En del kvinder oplever også at det kan være sværere at bonde med baby efter et kejsersnit. Måske fordi det hele pludselig gik så hurtigt, eller det var en lang og svær fødsel som i sig selv kræver tid at fordøje. Det er meget normalt at have det sådan, og her hjælper hud-mod-hud princippet og samtaler også.

Om kejsersnit – af aut. rolfer™ Peter Legård Nielsen, www.rolfer.dk
Jeg har bedt rolfer Peter Legård Nielsen om at skrive om hans erfaringer med kejsersnit udfra hans faglige synsvinkel:

Under en fødsel kan et kejsersnit kan være den eneste udvej for at redde en mor eller et barn og et kejsersnit kan også af andre årsager være den helt rigtige fødsel. Desværre kan det efterfølgende give store problemer, og det er langt fra den lette løsning, som mange kvinder i den vestlige verden tilsyneladende er begyndt at betragte det som.

Barnet
For barnet er det fremhævet, at det har stor betydning for udviklingen af dets sanser, for eksempel ved at dets hud ikke bliver stimuleret, som den ville være blevet ved at blive presset ud gennem fødselskanalen. Derfor er babymassage og det at svøbe en rigtig god ide, særligt når en baby kommer ud på denne måde.

Lige så vigtigt er det, at barnet ikke gennemløber den biologiske proces, som fødslen er. I min klinik ser jeg det genspejlet i voksne, der har en ubehagelig fornemmelse af, at de hele livet tidsmæssigt har været ude af trit med virkeligheden, at de altid kommer for sent eller for tidligt, selv om de rent faktisk kommer til tiden. Det behøver ikke at være tilfældet, men som forældre kan det være godt at have et øje for.

Når de gennem behandlingen kommer i kontakt med baggrunden for denne følelse, opdager de ofte, at den skyldes kejsersnittet. Mens kroppen giver slip på oplevelsen, forsvinder fornemmelsen af den tidsmæssige forskydning normalt også.

Når en baby kommer ud via kejsersnit får det ikke bakterierne fra moderens skede. Disse bakterier er med til at danne grundlaget for sunde kolonier i maven. Ved kejsersnit er amning specielt vigtig, fordi også modermælken er med til at opbygge bakteriefloraen i barnets tarmsystem. Hvis der er mangel på “gode” bakterier, kan det senere danne baggrund for en række tarmrelaterede lidelser og sygdomme i immunforsvaret. Heldigvis får vi stadig mere viden om og erfaring i, hvordan man genopbygger bakteriefloraen. Har du en baby der er kommet til verden ved kejsersnit og lader til at have maveproblemer er probiotika særligt til babyer en god ide.

Moderen
At kejsersnit også kan have alvorlige konsekvenser for moderen, har der ikke været så meget fokus på. Men et kejsersnit er – som de fleste operationer – et voldsomt indgreb i kroppen, der oftest skaber et større eller mindre traume. Ofte oplever klienten under en rolfing®-behandling, at kroppen på trods af bedøvelsen husker smerten fra kirurgens skalpel, og at det er en stor lettelse at kunne give slip på denne følelse.

Samtidig er et kejsersnit et dybt indgreb i et område på kroppen, hvor muskler og bindevæv ligger i mange, komplicerede lag, som det er umuligt at sy nøjagtigt sammen igen.

En af de hyppigst forekommende reaktioner er, at bevidstheden gør dette område dødt, følelsesløst. Det bliver som en upersonlig del af kroppen, nogle gange i en sådan grad, at også forbindelsen til benene bliver blokeret. Dette har i mange tilfælde indvirken på kvindens seksualitet, som bliver dæmpet af at være knyttet til et område i kroppen, som føles “dødt”.

Hvis man under en rolfing®-behandling går ned gennem lagene i arret til de dybeste lag, vil klienten ofte opleve det som en brændende fornemmelse, hvor blodet begynder at strømme til området, og at det bliver levende og igen begynder at tilhøre kroppen. Herefter giver kroppen slip på spændingen og smerten, og området omkring arret – også i de dybe lag i maven – bliver atter integreret i den. Det føles, som om kroppen bliver hel.

Med dette følger som oftest også en gennemlevelse af den del af den biologiske fødsel, som ikke fik lov til at forløbe naturligt. Herved opnås en stor kropslig befrielse.