Dette indlæg er SÅ VIGTIGT OG VÆRDIFULDT 💜 Jeg mødte Karen på et af mine åndedrætskurser, hvor jeg bare kunne mærke, at Karen har fat i noget meget vigtigt. Ikke mindst brænder hun for det, og jeg vil kraftigt anbefale hende, hvis du fornemmer at have brug for en hjælp 💜

 

Læs med her, og så kan du møde samt tage kontakt til Karen her 

 

Du var der lige og nu er du væk

Det er en traumatisk og ulykkelig begivenhed hvis du aborterer spontant, eller får foretaget en planlagt abort på grund af et dødt eller sygt foster. Det barn du har båret under dit hjerte var der lige, og nu er det væk.

Når du finder ud af at du er gravid danner du hurtigt bånd til det ufødte barn og en masse drømme og forventninger til livet som mor og til det lille barn opstår. Disse drømme og forventninger brister med tabet og det er meget smerteligt. Når vi har elsket og drømt er sorgen et vilkår når vi mister.

Den forbudte sorg

Hver tredje graviditet ender med en ufrivillig eller spontan abort i første trimester. Du kan opleve at det ikke regnes for noget og der er en forventning om at du bare skal op på hesten igen eller du kan få en kommentar som ”det var jo heldigt du ikke var længere i din graviditet”.

Det kan være svært at få lov til at sørge og du kan opleve at der ligefrem bliver stillet spørgsmålstegn ved din psykiske balance, når du græder over så ”lidt”.

Når du på denne måde mister en graviditet , før den nåede at blive et barn, mister du jo den fremtid, du allerede havde i dine drømme – drømme, som jo netop var i fuld gang med at blive til virkelighed, hvilket du tydeligt har mærket i din krop. Tabet er håndgribeligt og kan alligevel opleves svært at beskrive. Fordi du aldrig nåede at se barnet eller have mulighed for at skabe en historie sammen med barnet.

Forskningen viser tydeligt, at både moderen og faderen oplever dyb sorg, skyldfølelse og hjælpeløshed efter en ufrivillig abort. Der er en reel risiko for, at sorgen ender som en krisereaktion, hvis kvinden ikke bliver mødt af sin omverden i sin sorg.

Ikke overraskende ser man også, at kvinder, der har gennemlevet et tab, er mere angste under næste graviditet og oplever en usikkerhed omkring egen formåen. Den uforudsigelighed som pludselig har indfundet sig når man ikke kan stole på biologien og kroppen er stressende.

Du mister ikke bare et barn

Når du aborterer, mister du ikke bare dit barn og drømmen, men også din uskyld og troen på egen krop, og du kan måske ligefrem betvivle din egen formåen som kvinde. Så der er mange elementer der er på spil på samme tid i din sorgproces.

Når sorgen træder ind i dit liv, bliver du væltet omkuld. Du vil måske opleve at være chokeret, ramt af fortvivlelse og håbløshed. Sorgens intensitet kan virke fuldstændig overskyggende. Når smerten er størst, er sorgen invaliderende. Sorg gør ondt og er rigtigt svær at være i. Og så er en sorgproces noget af det mest stressende man kan gennemgå som menneske.

Sorgens skygger

Sorgen kan skubbes væk i en periode, men du vil ikke kunne undgå at skulle forholde dig til den på et tidspunkt. Indtil du gør det vil den lægge sig som en skygge i dit liv. Du ser den måske ikke hele tiden, men den vil trække din energi ned indtil du lader dine sorgfulde følelser få lov til at komme til udtryk.

Tidligere troede man at man kunne arbejde med sorgen også sige farvel til den, og så var det kapitel ovre. Men sådan er virkeligheden ikke, tabet er blevet en del af din livshistorie og vil kikke forbi dig engang imellem. For eksempel på årsdage, når du hører et bestemt stykke musik eller en anden ting der minder dig om din graviditet eller dit barn.

Sorg tager den tid sorg tager

Sorg er en individuel oplevelse. Man kan ikke sammenligne sin sorg med andres. Er du så uheldig at miste gentagne gange vil du nok opleve at sorgen er forskellig fra gang til gang. Sorgens styrke, intensitet eller tæthed vil være forskellig. Man kan derfor ikke sætte en tidshorisont på hvor lang tid det tager at sørge. Man ved dog at det første år er kritisk i forhold til at den sørgende har en forøget risiko for at depression og psykosociale sygdomme.

Man kan ikke komme hurtigt igennem sorgen, og det er vigtigt at du tager dig tiden til at være med dit tab. Tid til at reflektere over hvilken betydning det har haft for dig. Tid til at sætte dig selv i centrum. Sætte tempoet ned, så du får plads til at sørge, at græde og være vred over det uretfærdige der er hændt dig.

Måske har du noget familie eller bekendte som synes at du har grædt nok snot over det tab. Det er KUN dig der kan fortælle hvad dit tab har betydet for dig, og hvordan det har påvirket dig, og det er kun dig der ved hvornår sorgen og mindet er der, hvor det skal være. Du kan også opleve at sorgen river op i gamle sår. Det er vigtigt at du giver det hele plads. At miste og få fortaget en uønsket abort er et traume for din krop og sin sjæl.

Vi skal lære sorgen at kende og vi skal skabe plads til at fordybe os i vores tab, men vi skal også skabe plads til at kunne gå væk fra sorgen, tage en pause og give plads til glæden. Så vi ikke bliver opslugt af sorgens lidelse.

Hvad gør sorg og hvad kan du gøre?

Når vi lige har mistet, kæmper vi en brav kamp for at forstå det der er sket. Vi kæmper med at holde en balance så vi ikke helt mister os selv. Indenfor de først måneder til det første år vil du opleve at choktilstanden over tabet, langsomt forvandler sig til sorg. Chokket er sindets måde at beskytte dig på. Sindet forsøger at forstå oplevelsen, for at du langsomt og mere sikkert vil kunne vende tilbage til virkeligheden og derved smerten. Når chokket fortager sig vil du kunne opleve at sorgen kommer rullende som smertebølger, hvor intensiteten stiger og falder.

Du kan ikke minimere smerten eller komme væk fra den. Du skal vove at se din sorg i øjnene, bare lidt af gangen. Sorg går aldrig over, men med tiden finder sorgen sin plads side om siden med glæden. Denne oplevelse vil blive en del af din livshistorie, flette sammen med alle de andre vigtigt begivenheder i dit liv.

Oftest tænker vi at sorgen er fyldt med lidelse, hvilket den også er. Men sorgen rummer også en stor kraft. En stor kraft til at udvikle dig som menneske. Så sorgen er ikke kun et fravær af dit elskede barn men også et stort nærvær og intensitet af dine egne følelser. Du bliver tvunget til at arbejde med dig selv og se på hvilke værdier du har? hvad giver meningen for dig, i dit liv? Hvad er kærlighed for dig? hvad betyder noget for dig?

Med tiden tager sorgens styrke af

Der er mange der har oplevet at miste deres barn og efter to til fem år kan de fleste sige at de selvfølgelig helst ville have været oplevelsen foruden, men nu at de har været igennem det, har de lært utroligt meget om dem selv og deres værdier. En vigtigt viden som har gjort dem klogere på dem selv og deres omverden.

Med tiden tager sorgens styrke af og vil komme tilbage engang imellem. Din oplevelse vil sætte aftryk i dit liv og være med til at definere måden du ser på livet. Tiden læger ikke alle sår. Dine sår vil være der som ar, der fortælle en historie om dit liv.

Har du brug for hjælp?

Fylder sorgen meget hos dig og har du svært ved at tænke positivt om dig selv. Så hjælper jeg dig gerne. Kontakt mig til en GRATIS og uforpligtende samtale på sms 51 51 58 51 eller mail@karenkrognielsen.dk.  Du kan også læse mere om mit arbejde her:  karenkrognielsen.dk 

Om Karen Krog Nielsen

Karen Krog Nielsen  er indehaver af, Karen Krog Nielsen – Terapeutiske samtaler.

Karen har selv oplevet at miste tre gange i sine graviditeter, inden det lykkes at fuldføre en 4. graviditet. Hun manglede et sted at gå hen både i sorgprocessen men også under og efter graviditeten.

Derfor har hun skabt et terapeutisk rum hvor der er plads til sorgen, tvivlen, vreden og kærligheden. Plads til at kroppen, hjertet og hovedet kan genforenes, så troen på  og meningen med livet igen kan få plads.

I terapien bruges både samtalen men også kropsopmærksomhed, da kroppen er en vigtig budbringer for den vej du skal gå, for at hele dig selv.

Karen arbejder med:

  • Kvinder der har mistet et spædbarn i graviditeten eller lige efter.
  • Kvinder der er ufrivilligt barnløse eller gravide igen efter en eller flere aborter.
  • Kvinder der har født efter tidligere tab eller et længere forløb som ufrivilligt barnløs.
  • Kvinder der er nysgerrig på dem selv eller har ondt i livet og ønsker forandring.