Jeg har undret mig MEGET over, at sutsko til de små næsten altid har en ret fast sål….????

Jeg har også undret mig endnu mere over, at sko til de små er så hårde, ufleksible og i det hele taget passiviserende for de små sprællevende fødder…????

Det er stik imod min overbevisning, og jeg satte mig for nylig for at undersøge det nærmere. Jeg har arbejdet meget med voksenfødder, men børnefødder er ikke mit speciale – så jeg søgte hjælp hos kiropraktor Lene Munck, som kan noget helt specielt for babyer og børn.

Først spurgte jeg dog til råds i den lokale skobutik, som går for at være det sted, man simpelthen køber sige sko i omegnen. Det har vi så også gjort til vores datter, da hun fik første par sko. Ekspedientens forklaring på, hvorfor skoene er så faste og stabile for de små fødder, var meget overbevisende, hvis man ikke vidste bedre. Jeg lyttede, tænkte mit eget, og spurgte Lene…

 

Lene siger klart og tydeligt, at sko til babyer og børn SKAL være fleksible. Dvs. meget bøjelige både på tværs af skoen, men du skal også være i stand til let at dreje skoen som en spiral eller karklud, hvis du tager fat i den ene og anden ende med hænderne.

Så skal skoen sidde ret fast om hælen, og i det hele taget skal den simpelthen passe til foden. Der skal selvfølgelig tages hensyn til høj svang og andet. Men en babysko skal aldrig have svangstøtte eller anden extern støtte. Husk at alle babyfødder er platfodede (svangen og fodens form udvikles igennem årene).

Lene påpeger: “Det eneste der må være stift på en børnesko er hælkappen!”

 

Du må ikke være bange for, at dit barn udvikler en platfod (det man kalder funktionel platfod), eller får skæve knæ og hofter, hvis du ikke køber de traditionelle stive sko, som du anbefales i de fleste butikker. Tværtimod kan kroppen udvikle fejlstillinger og fejlprogrammer (motoriske), hvis fødderne ikke får lov at arbejde og sanse nok, som en baby/barnefod skal. Hvad gør de mon i Afrika? 🙂

Med de stive og ufleksible sko, bliver den lille fod stille og roligt passiviseret, og allerede nu er vi igang med at gøre foden stiv, sløv og doven (som jeg kalder det). Det vil give sig udslag i resten af kroppen, og desværre for altid 🙁 Det er dog vigtigt, at en sko passer foden, så den ikke “svupper” rundt i skoen.

Så kommer vi til sutskoene/hjemmeskoene, hvor jeg godt nok også har måtte lede længe efter nogen indefutter, der var helt bløde og gav foden en følelse af, at den stadig var på strømpesokker! Det lykkes mig at finde noget læderfutter, helt uden fast sål, og de er super lækre. Men skomarkedet skifter hele tiden, så lige nu er jeg på jagt efter nogen, som er større 🙂

Min store bøn til dig er, at du giver dit barns fod lov til at udvikle sig og sanse det underlag, de små fusser bevæger sig på. Med bløde såler, gør du det netop muligt, at lade foden mærke, hvor den er, hvad den står på, hvilken form, temperatur osv…. Og det er en vigtig del af den motoriske udvikling! Udover at det holder fodens udvikling igang, og det holder den stærk og vågen 🙂

 

Lidt om Lene
Kiropraktor Lene Munck fra Bispebjerg Kiropraktor Klinik kan noget helt specielt for babyer og børn. Hun anvender en behandlingsmetode, som er mere end genial til babyer og børn.

Hun arbejder med behandling af babyer og børn, efter en metode, som kun meget få i Danmark kan. Personligt har jeg haft de vildeste oplevelser ved behandling af min datter, og vi er blevet hjulpet mere, end jeg nogensinde havde forestillet mig.

Lenes behandling er skånsom og effektiv. Hun stimulerer nervesystemet, så kroppen kommer til at fungerer bedre, helt per automatik, og så den selv kan reparere sig efterfølgende. Det virker fantastisk på de små!

Lene er en mega ægte ildsjæl (mindre kan det ikke siges), som simpelthen ikke kan lade være at hjælpe alle babyerne og børnene 🙂

Du kan se, hvor Lene holder til ved at klikke her

Se iøvrigt disse skønne videoklip af babyfødder