Dette indlæg har jeg skrevet for at gøre det meget konkret og enkelt for dig som gravid at komme igang med at fokusere mere bevidst på dit åndedræt.

Jeg viser dig med skønne fotos og lidt tekst samt henvsininger 4 forskellige stillinger, der er super gode for de fleste gravide at være i, og som kan bruges hele graviditeten igennem.

Den gravide på billederne er Natacha, der her er i begyndelsen af graviditetens 3. trimester. En lille dreng ligger i den varme trygge hule i Natachas mave, og nyder godt af de gode åndedrag, som Natacha giver ham i de forskellige stillinger. Fotos er taget på Club La Santa Sport, hvor vi afholder forskellige events, bl.a. en åndedrætsevent.

Udover at Natacha selv oplever større ro, nærvær og kontakt til baby i maven, oplever han også dette, sammen med den blide massage og kærtegn, som hvert eneste åndedrag giver ham. Også den bedre og optimerede iltning er fantastisk både mor og baby 💜💜

Brug stillingerne og dit åndedræt

Brug de 4 stillinger til at lave bevidste og dybe åndedrag. Du kan prøve dem af, og vælge din favorit stilling ud. Du kan også med stor fordel bruge dem alle, som et lille træningsprogram. Bliv i stillingen så længde du orker og har tid, eller som minimum 2-3 minutter i hver stilling.

Du skal nok finde et par puder eller tæpper frem, da du meget let kan få brug det – specielt hvis du er et godt stykke henne i graviditeten, hvis din krop er udfordret.

Sæt dig lidt ind i det gode åndedrag
For at få det optimale ud af øvelserne, er det en rigtig god ide at sætte dig ind i det gode åndedræt, da vi ikke beskriver det nærmere i dette indlæg.

I dette indlæg på åndedrættet.nu kan du kort læse om det optimale åndedræt

Og her kan du læse en masse mere konkret om åndedrættet

Også i denne kategori kan du finde forskelligt om åndedrættet relateret til graviditet, fødsel og tiden derefter.

Fødsels og efter forberedelse
At arbejde med åndedrættet som gravid er fantastisk fødselsforberedelse. Men det støtter dig også i tiden efter, altså når baby er født.

Du kan læse om begge dele i dette indlæg

Lig på ryggen
At ligge på ryggen og arbejde med åndedrættet er et godt sted at starte, men KUN hvis du har det godt med at ligge på ryggen.

Det kan være en super god i det at have en god stor pude under hovedet og lidt ned under overkroppen. Og måske skal du have underbenene til at hvile på en stol eller i sofaen. Du skal ligge så komfortabelt og afspændt som muligt.

Lad dine hænder hvile på maven forskellige steder, og mærk åndedrættet massere baby.

Lig på siden
At ligge på siden er typisk en rigtig god stilling for gravide. Sørg for at ligge på begge sider, således tyngdekraftens påvirkning bliver fordelt.

Læg gerne en pude under hovedet, under maven og/eller mellem benene, hvis du har brug for støtte. Find ind i den mest afslappede stilling muligt.

Lad dine hænder hvile på maven forskellige steder, og mærk åndedrættet massere baby.

Lig i barnestilling
Her får du en lidt grundigere beskrivelse:

Forsøg først at lægge dig på underbenene med sædet tungt mod fødderne og en dyb bøjning i hofterne. Læg armene i en position, hvor du kan slappe af. Det kan også være en hjælp at have en stor pude foran dig, hvor du hviler dine arme og din overkrop. Mærk bækkenet blive bredt, ryggen brede sig ud, give efter og åbne sig bagtil.

Hvis du har problemer med at ligge i denne stilling, så læg en eller flere puder eller et tæppe under sædet oven på fødderne. Du kan også ligge med mere eller mindre spredte ben. Eller du kan vælge at sidde på en stol med spredte ben og bøje dig forover ned overkroppen og armene ned mellem benene. Prøv dig frem, hvad som fungerer bedst lige nu.

Bliv nu liggende og igangsæt dine dybe vejrtrækninger. Prøv også at rette opmærksomheden helt ned til dine sædeknuder, som er de to knoglepunkter, der hvis det var 2 lygter med lys, lyser bagud. Mærk dem evt. lige med dine fingre først, så du har rettet opmærksomheden endnu lettere mod sædeknuderne. Fornem hvordan dine sædeknuder breder sig ud og væk fra hinanden på indåndingen – du bliver bredere henover bagdelen. På udåndingen glider sædeknuderne let elastisk tilbage igen – uden at du spænder nogen steder.

Hvis ovenstående er svært at fornemme, så fortvivl ikke! Det vil dog være fantastisk for dig og din evne til at slappe af under fødslen, hvis du får “hul igennem” 🙂 På samme måde er det super vigtigt for din bækkenbund, når du efter fødslen skal hænge sammen igen 🙂

Sid i en god stilling
Hvor grotesk det end lyder, kan det faktisk være noget sværere at trække vejret i siddende, end i andre stillinger hvor kroppen er mere afspændt.

Placer dig selv i en siddende position, måske på en stol. Hvis du sidder på gulvet, skal du sørge for at sidde godt og støttet, hvis du har brug for det. Måske skal du have nogle puder under numsen.

Lad dine hænder hvile på maven forskellige steder, og mærk åndedrættet massere baby.