elainsolheim-portraet2Læs med her! Elin Solheim har super mange relevante pointer og input til din bækkenbund 🙂

Læs mere om Elin og hendes arbejde med bækkenbunden og træning efter fødslen

Klik her for at gå til hendes hjemmeside

Og, læs med nu…

 

Da SOLHEIM lancerede træning til kvinder der på et eller andet tidspunkt har født, var der nogle der fik det helt galt i halsen at man kunne træne sin bækkenbund ved at lave en god squat når man krammer sit barn.

Hvis vi starter med krammeren, så er jeg faktisk enig
Et kram er omsorg og nærhed, og ikke noget en mor skal fokusere på for træningens skyld.
Jeg kan faktisk godt forstå det.
Jeg får det faktisk også selv galt i halsen når træning fylder så meget i livet, at alt andet skal organiseres omkring det. I USA kan man f.eks. nu få særlige anti-krølle kjoler med indbygget BH, som er designet særligt til mødre der skal have skiftetøj klart i bilen så de til enhver tid kan lægge et træningspas ind i løbet af dagen…det vil sige efter at de allerede var ude og løbe kl. 05.00 inden børnene vågnede, står klar med blåbær smoothies til hele familien kl. 07.00, og inden de kører videre til 2. træningsøgt i parken på vej til arbejde…

Misforstå mig ikke – jeg er jo for en aktiv hverdag.

elin-krammerDen squattende krammer – der nærer kroppen

Det at lave en god squat når man giver en krammer, handler ikke om at træne til alle tider.
– Men om at give kroppen nærende og styrkende bevægelser som en naturlig del af hverdagen.
Det handler om at bevæge kroppen på en naturlig måde hvor den næres og styrkes af denne belastning. Altså bevægelser du allerede gør, bare udført bedre og mere effektivt for kroppen.

Vores moderne liv er kommet til at mangle naturlige bevægelser som squats
– fordi vi har stole til at sidde på, køkkenborde og komfur til at lave mad på, sofa til at ligge på etc. Mangel på varieret bevægelse bliver til stivhed i bevægeapparatet som er selvforstærkende, fordi vi har en tendens til at undgå de stive, smertefulde bevægelser yderligere.
Efterhånden er der få tilbage af dem, der kan udføre en squat uden at trække ballerne ind under sig (med de følger det har bl.a. for din bækkenbund).
Hvis du har valgt et aktivt liv og en stærk krop til, er de bevægelser du gør i hverdagen rigtig vigtige at have med.

 


Der er fordele ved at være mor til små børn når det kommer til bevægelse af kroppen
Fordi vi skal følge vores børn højt og lavt. Samværet med børn stiller krav til vores krop, og hver gang vi f.eks. skal ned i gulvhøjde/børnehøjde har vi muligheden for at bruge en variant af squat som kræver bevægelighed i hofter, styrke i baller, og styrke i din kerne og bækkenbund. Og dette giver så meget mere næring til kroppen end en position hvor vi hænger med krum lænd og inaktive baller, eller støtter kroppen på en stol.

Er du med mig endnu?

I det perspektiv, har du flere titals muligheder i løbet af dagen der gør du kan glemme alt om dårlig samvittighed overfor fitness centret.

Du kan let komme til at bevæge dig med en stærk krop hele dagen
For eksempel når du giver dit barn en krammer eller løfter det op fra gulvet.
Med aktiv kerne, baller og bækkenbund på og bevidst åndedræt. Det er ikke at træne – det er at bruge kroppen som den er designet til – og som vi gjorde det inden stolalderen afløste stenalderen.

 

Squats er vigtige – men jeg taler ikke om knibeøvelser vs. SQUATS eller vs. SOLHEIM

Knibeøvelser vil altid have en vigtig funktion i at få kontakt til bækkenbunden; at kunne aktivere denne muskelgruppe og også kunne slippe spændingen igen. Specielt efter en graviditet og fødsel hører denne træning med for at genoprette denne kontakt og aktivitet.

elin-squatEn enkelt bevægelse eller øvelse alene kan dog ikke give kroppen de nærende bevægelser og stimuli den har brug for
.
Squats er ikke løsningen på alle problemer. På samme måde løser man ikke problemet med en dysfunktionel bækkenbund ved at arbejde 100% isoleret med knibeøvelser alene. Bækkenbunden fungerer i samspil med resten af kroppen, og er som alle andre muskler afhængig af dette samspil for at fungere optimalt.

Derfor introducerer SOLHEIM øvelser og bevægelser, hvor squats er en af dem, der helt specifikt og målrettet arbejder på at genoprette denne globale balance mellem muskler, led og bindevæv i bækkenområdet og resten af kroppen.

Vi aktiverer også bækkenbunden i denne træning, vi kniber om du vil
Men ”knibene” bliver integreret i bevægelser der strækker, styrker og stimulerer bækkenbundens funktion sammen med resten af kroppen. I bevægelser med god kropspositionering, hvor bækkenbundens aktivitet igen kan blive en automatiseret, integreret del af dine bevægelser.

Begrebet kropspositionering handler derfor ikke om, at indtage en bestemt, korrekt kropsholdning. Men snarere om at bevæge kroppen i synergier hvor muskler og led arbejder i positioner og samspil hvor de er mest effektive.

Det er altså ikke lige meget for din bækkenbund, hvordan du bukker dig ned og samler et barn eller noget legetøj op fra gulvet.
Men du kan blive i stand til at træne og bevæge dig på måder i din hverdag der er mere nærende og styrkende for din bækkenbund, og resten af din krop.