Din kropsholdning er MEGET vigtig for din bækkenbund. Du kan knibe nok så meget, og tænke nok så meget på din bækkenbund… men hvis din kropsholdning ikke er i orden, så fungerer det automatiske system ikke ordentligt, og din bækkenbund er dermed groft sagt “deaktiveret”, eller har i det mindste meget ringe vilkår.

Livsvigtig for din bækkenbund!
Med denne illustration vil jeg gerne vise dig, et eksempel på, hvordan en forandret holdning kan påvirke bækkenbunden og ikke mindst mave og rygmuskler negativt. Det er sådan, at for hver gang du trækker vejret (det gør du ca. 20.000 gange i døgnet) , hvilket du gør med din åndedrætsmuskel som primus motor, stempler den ned og op – henholdsvis ned mod bækkenbunden, samt op og væk fra bækkenbunden. Denne funktion er “livsvigtig” for din bækkenbund, da den konstant aktiveres ved åndedrætsmusklens påvirkning af bugtrykket via dens bevægelser.

Som to skåle ovenpå hinanden
Forestil dig, som vist på illustrationen, at åndedrætsmusklen og bækkenbunden hver især er som en skål med åbningerne vendt mod hinanden. I en god kropsholdning er disse to skåle placeret lige ovenover hinanden, så de nærmest passer perfekt sammen. Dette er vist på personen til venstre på billedet. Her er bækkenbunden i stand til at få hjælp fra åndedrætsmusklen. Åndedrætmusklen og bækkenbunden taler populært sagt sammen. Åndedrætsmusklen taler også sammen med mave og rygmuskler som er vigtige for din rygsøjle. Det er altså et reflektorisk (automatisk) system, der skal fungerer helt af sig selv i din krop. Og det er vanvittig vigtigt, ikke kun for din bækkenbund men for hele dit bækken og din rygsøjle.

I en forandret kropsholdning, som er vist med et enkelt eksempel til højre på illustrationen, kan du se, hvordan de to skåle ikke er rettet lige imod hinanden. Her har bækkenbunden og alle de andre muskler slet ikke den hjælp, som den er afhængig af fra åndedrætsmusklen (den øverste skål). Dette er du nødt til at rette op på, altså at have placeret de to skåle ovenover hinanden, for at dette system, også kaldet bugpressen eller cylinderen fungerer optimalt.

Kropsholdningen starter fra dine fødder
Dine fødder og den måde du står, går og bruger dem på, betyder enormt meget for din kropsholdning, og dermed også for din bækkenbund. Placeringen af de to skåle afhænger af, hvor godt du bruger dine fødder, og hvordan du står på dem…

Prøv dette:
Stil dig med begge fødder i gulvet (uden sko), og leg lidt med at lægge vægten forskellige steder hen… frem mod tæerne, tilbage mod hælene, mod indersiden, mod ydersiden, over på den ene fod osv. Læg samtidig meget mærke til, om det ændrer din kropsholdning? (stil dig gerne foran et spejl) – og om det ændrer følelsen af din bækkenbund? Det gør det!

Du har det bedste udgangspunkt, der hvor vægten er fordelt ligeligt på begge fødder – ift. de forskellige yderpunkter beskrevet ovenfor. Det er også vigtigt, at du ikke står med overstrakte og fastlåste knæ – de skal være løsnet lidt op. De fastlåste knæ påvirker også holdningen.

Efter graviditet er det ekstra vigtig
Efter graviditet og fødsel har kropsholdningen meget ofte ændret sig, og det er derfor ekstra vigtigt at se på den – for netop her har du jo brug for at få bækkenbunden i sving igen 🙂

(Illustration: kunstmaler Ole Gernot)

På min DVD Den elastiske bækkenbund, kan du lære meget mere! Se den her…