dengravidebaekkenbundBækkenbunden forandres naturligvis under en graviditet, hvilket er en nødvendighed, i takt med at bækkenet forberedes til fødslen. Belastningen af bækkenbunden forandres jo længere henne du er.

Men vi er skabt til dette, og vi må ikke male fanden på væggen for bækkenbunden, bare fordi man er gravid. Det største problem er oftest ikke bækkenbunden idag, men snarere det, at vi ikke bruger vores kroppe specielt hensigtsmæssigt. Og det er her, at vi ofte kan betale prisen i bækkenbunden og hele bækkenet under en graviditet. Men igen, det er ikke en regel, at du skal have bækkenbundsproblemer under din graviditet.

Ofte en for spændt bækkenbund

Mange gravide tror, at deres bækkenbund bliver for slap under graviditeten, og det derfor er årsag til, at de har problemer med at holde på vandet.

Der kan være mange årsager til problemerne, men meget ofte er det faktisk, fordi bækkenbunden er blevet for opspændt og dermed ikke fungerer optimalt. Det sker simpelthen, fordi kroppen forandres under graviditeten, og det øgede  tryk nedadtil skaber en naturlig modspænding. Desuden hører vi ofte meget om det traditionelle knib (som jeg ikke er fan af), og fokuserer dermed på det.

Begge dele resulterer i, at kroppen automatisk spænder bækkenbunden for meget, og når der slet ikke er brug for det… Når bækkenbunden bliver for spændt, mister den sin elasticitet, og dermed bliver den svag.

Derfor er det vigtig at du, i stedet for eller sammen med dine knibe/bækkenbundsøvelser, arbejder med mere fokus på åndedræt og afspænding.

Brug fx. denne øvelse
OBS – i den rygliggende øvelse, skal du ændre stillingen, fx til sideliggende, hvis du er så langt henne, at du ikke tåler at ligge på ryggen. Mærk altid efter ubehag!

Læs om den elastiske bækkenbund her

Helt normalt at lække en tår
Ved host og nys helt normalt at gravide (sjat)tisser i bukserne, når maven er begyndt at blive stor. Det har ikke noget at gøre med en svag bækkenbund, men snarere at urinrøret udvider sig pga hormonelle forandringer og den forøgede tyngde – og det er hel normalt!

Giver ikke mening at træne bækkenbunden med det traditionelle knib før fødslen
Jeg anbefaler dig ikke at bruge ret meget krudt på at træne bækkenbunden med det traditionelle knib (med et statisk hold) før fødslen. Du kan simpelthen ikke bruge det til noget, når du skal føde – og det gør sjældent din bækkenbund funktionel stærkere.

Læs meget mere i hele bækkenbundskategorien 

Og, på min DVD Den elastiske bækkenbund, kan du lære meget mere! Se den her…