Det er generelt interessant at se på, hvordan bækkenbunden har ændret funktion/tyngde i takt med evolutionen af os mennesker.

Fra at være firbenede og med en helt anden tyngde og for bækkenbunden, blev vi 2-benede, og nu tyngede al vægt mod bækkenbunden.

gravid.dk kan du følge med i graviditetens udvikling uge for uge, og ved 6. uge (5+0 – 5+6) – Embryonets foldning, står blandt meget andet nedenstående lille skriv…

Mennesket: et rygstrengsdyr
Den biologiske klassifikationen af mennesket placerer det under en dyrerække, der kaldes chordater – rygstrengsdyr. Disse dyr kendetegnes ved at have en rygsøjle og en hale. Mennesket tilhører en underrække under chordaterne, der kaldes hvirveldyr.

Tidligt i det embryonale stadie dannes der anlæg til ryghvirvlerne. Ryghvirvlerne går på dette tidspunkt fra toppen af embryonets hoved til spidsen af den lille hale. Halen forsvinder igen omkring 9. – 10. uge, men nogle få halebensknogler bevares resten af livet.

Anlæggene til rygsøjlen kaldes for somitter, og ved at tælle disse kan man beregne ca. hvor gammelt embryonet er. Embryonet ligner på nuværende stadium embryoner fra eksempelvis aber og grise, men gradvist ændres formen, og en lille ny udgave af homo sapiens tager form.

Fra uge 6. uge til 14. uge måles barnets længde fra hoved til hale. Benene er i denne periode ret små og krøllet sammen, så de kan ikke rigtig måles. I 6. uge er barnet ca. 4 mm langt.

 

Læs også indlægget Hvis vi havde behold halen