Muskler er eller bør være elastiske. Men de har det med at miste deres elasticitet – og det gælder i høj grad også for bækkenbunden. Derved påvirkes dens evne til at arbejde optimalt og leve op til den funktion den har, bl.a. som en elastisk støtte nedadtil i bækkenet og for enden af rygsøjlen.

Den fungerer som en trampolin, der giver efter og trækker sig sammen igen i takt med ind og udåndinger.

Når åndedrætsmusklen stempler ned mod bughulen ved indåndingen, opstår der som beskrevet et øget tryk på organerne og bugindholdet. I denne proces skal bækkenbunden være en elastisk støtte nedadtil, der automatisk og reflektorisk kan justere sin spænding ift. trykket. Der er kun lige nøjagtig brug for den spænding, som er nødvendigt, hverken mere eller mindre, da dette vil være uhensigtsmæssigt.

For at forebygge problemer med bækkenbunden gælder det dels om at bruge kroppen hensigtsmæssigt. Det handler i høj grad om at holde god bevægelighed i hofter, bækken og ryg, hvilket fx stimuleres helt naturligt gennem almindelig gang, når denne udføres godt og med god brug af dine fødder.

En anden meget vigtig faktor er dit åndedræt. Åndedrættet stimulerer automatisk din bækkenbund for hver eneste vejrtrækning, så den opretholdes elastisk og parat, når du har ekstra brug for den.

Via åndedrætsmusklens beskrevne stempelbevægelser stimuleres bækkenbunden (og mave og rygmusklerne) for hvert eneste åndedrag. Det sker dels gennem de forandrede trykforhold i bughulen i takt med ind og udåndinger, men også ved hjælp af muskler og bindevævs samarbejde og sammenhæng indeni kroppen. Fx hænger bækkenbunden og åndedrætsmusklen anatomisk sammen via et langt ledbånd på forsiden af rygsøjlen – og dette kan du bruge hver eneste gang, du skal foretage et knib. Dette er mest hensigtsmæssigt på dine udåndinger, som beskrevet i øvelsen ”Hæklenålen”, som du finder beskrevet her.

Det er altid vigtigt, at din vejrtrækning er dyb og 3-dimensionel, som en bølgebevægelse igennem kroppen på ind og udånding, for at opnå den gode effekt på bækkenbunden. Se mere her

På denne måde stimuleres bækkenbundens muskler til reflektorisk (automatisk) at fungere, præcis som kroppen er designet til. Du skal altså ikke gå og tænke på at spænde i bækkenbunden, det skal kroppen kunne justere helt automatisk og af sig selv, oven i købet tilpasset det du gør.  Åndedrættet lærer dig og din bækkenbund at arbejde mere naturligt i din krop, samt hindrer at den populært sagt bliver stiv og sløv.

På min DVD Den elastiske bækkenbund, kan du lære meget mere! Se den her…