Jeg er så mega heldig, at have fået lov at bringe denne lydfil og indledende tekst. Pia Genet Rasmussen fra Mindful Moving har indtalt en skøn og meget anvendelig lydfil, der egner sig perfekt til gravide i alle stadier og ikke mindst til tiden efter fødslen.

Læs mere om Pia og afspændingen herunder… Nederst kan du lytte ?

Pia Genet Rasmussen fortæller om sig selv og Mindful Moving
Jeg er stifter af Mindful Moving Fødselsforberedelse og ejer af Mindful Moving huset i Vanløse. Her underviser jeg i fødselsforberedelse, efterfødsel og uddanner nye Mindful Moving instruktører.

Min baggrund for at være kompetent til dette er, at jeg er uddannet psykomotorisk terapeut med en professionsbachelor i afspænding og psykomotorik. Herudover er jeg zoneterapeut og så har jeg masser af efteruddannelse i bagagen inden for graviditet, fødsler, ernæring, stresshåndtering mm.

Graviditet, fødsler, efterfødsel og børn er mit hjertebarn, og de sidste mange år har jeg specialiseret mig inden for dette felt. Dette har blandt andet medført, at jeg har været med til at lave videoer om åndedræt, bækken, venepumpe og afspænding på den app, der hedder ´Gravid´, som Komiteen for Sundhedsoplysning og Jordemoderforeningen har udgivet i juni 2013.

Jeg er selv mor til Sebastian og tvillingerne Sidsel og Mathias.

Afspænding er fødselsforberedelse og et energigivende hvil
Kropsscanning, dybdeafspænding eller nærværstræning er blot andre ord for afspænding. De handler alle sammen om at give slip på tankerne og at skærpe bevidstheden på kroppen. Når du afspænder kroppens muskler, får du mere energi. Afspænding er godt for alle, og specielt godt for dem, der lever et liv fyldt med mange krav, informationer og til tider stress og for dem, der får afbrudt søvn på grund af et spædbarn i huset. En krævende og stresset hverdag skaber ofte ubalance mellem de to nervesystemer og betyder, at du er alt for meget i præstere-systemet og for lidt i ro-hvile-systemet. Med afspænding kan du skrue op for ro-hvile-systemet og skabe en bedre balance mellem de to nervesystemer.

Afspænding er også fødselsforberedelse
Gennem afspænding lærer du både at give slip på tankerne og have hele din opmærksomhed på kroppen, og du lærer din krop bedre at kende – begge dele vil hjælpe dig under fødslen, hvor du skal give slip på tankerne og lade kroppen vejlede dig. Når du har lært at afspænde kroppen på kort tid, kan du også afspænde kroppen fuldstændigt i ve-pauserne og dermed samle ny energi til den næste ve.
Lav afspænding mindst 3-4 gange om ugen de sidste 6 uger inden fødslen. Brug også gerne afspænding, hvis du har svært ved at falde i søvn, eller vågner om natten. Vær tålmodig. De fleste skal øve sig i afspænding mange gange, det kan tage flere ugers træning, før du har lært det.

Afspænding giver energi i barslen
Du ved aldrig, om din baby sover 30 minutter eller 3 timer. Du ved heller ikke, om baby undervejs i sin søvn vågner og skal have hjælp til at falde i søvn igen, men jeg kan fortælle dig, at de fleste babyer sover bedst den første halve time af luren. Og det kan du udnytte ved at lave en energigivende afspænding på kort tid. Afspændingen kan også være med til, at du får produceret mere mælk og er samtidig pleje af barselskroppen, der ofte er hårdt belastet af uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og muskelspændinger – specielt i nakke, skuldre og arme.
Lav gerne afspænding hver dag i barslen, når baby sover, eller når din kæreste kommer hjem fra arbejde.

Det kan være svært i starten
For nogle er det naturligt og let at lave afspænding. Hos andre vil tankerne i begyndelsen myldre ind og forstyrre afspændingen. Det er helt normalt, hvis du har svært ved at udelade alle tanker undervejs i afspændingen. Kunsten er at kunne nøjes med at registrere tanken – ikke holde fast i den – lade den passere og vende opmærksomheden tilbage til kroppen.
Det er med afspænding som med alt andet: Øvelse gør mester, og jo mere du øver dig, jo lettere vil afspændingen blive for dig.
Lad dig ikke irritere, hvis du under afspændingen pludselig opdager, at du er i gang med at planlægge aftensmaden til i morgen. Vær i stedet glad for, at du har opdaget, at du er fulgt med dine tanker. Hver gang du opdager, at du har fulgt en tanke, skal du vende tilbage til afspændingen og rette opmærksomheden på den kropsdel, du er i gang med at fokusere på. For hver gang du gør det, vil du blive bedre til ikke at følge en tanke næste gang. Du vil opdage det tidligere og tidligere, indtil du til sidst når dertil, hvor du bare registrerer, at der kommer en tanke og derefter lader den passere uden at følge den. Det eneste, det kræver af dig, er træning.

Inden du går i gang
Find dig et roligt sted, hvor du kan sidde eller ligge uforstyrret, når du laver afspændingen. Sørg for, at du ligger eller sidder behageligt, brug eventuelt puder og et tæppe til at holde varmen.

Lyt med her og nyd det med din baby i maven eller i dine arme ?
Afspændingen varer 11 minutter.